Breadcrumbs

On va el vidre després del contenidor?

Silvia Mayo ens explica les funcions d'Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona el reciclatge de vidre de tot l'Estat.

Silvia Mayo, Gerent de Catalunya d'Ecovidrio, ens explica quines són les funcions d'Ecovidrio i quina relació té l'entitat sense ànim de lucre amb el contenidor de vidre, el de color verd, que tenim a prop de casa.

A més, ens explica el recorregut del vidre recollit al municipi barceloní de Sant Boi de Llobregat, un cop dipositem els nostres envasos de vidre al contenidor verd. Sabies que el vidre que es recull a l'AMB no surt de l'àrea de Barcelona? Això sí que és economia local i sostenible!

Així doncs, dipositar les teves ampolles i pots de vidre al contenidor verd fomenta l'economia circular i redueix la contaminació, a més, ara sabem que es recicla a prop, cosa que permet reduir el transport, les emissions de gasos i transforma les ampolles i pots en productes de proximitat, fomentant, alhora, l'economia local i donant feina a persones que viuen a prop, és a dir, reciclar vidre dona feina a veïnes i veïns.

El vidre recollit a l'AMB es tractat i reciclat a la mateixa àrea de Barcelona.

Silvia Mayo, també ens parla dels contenidors roses que tenim a molts municipis del país, com per exemple a Plaça Catalunya de Sant Boi de Llobregat, els quals ens ajuden a lluitar contra el càncer de mama amb el vidre que dipositem a aquests contenidors. També pots ajudar comprant el miniglú rosa a la web de miniglú.es

Alhora, Silvia ens explica altres projectes com la ruta per les capitals de província que està realitzant el contenidor de vidre més gran del món, el qual podrem veure a la Plaça Glòries de Barcelona, o el Tramvia que va com un coet reciclant vidre. Tot per demostrar que som IMPARABLES reciclant VIDRE.

A! També preguntem a Silvia sobre si Ecoembes Menteix, tal com explica l'informe de Greenpeace i com afecta a Ecovidrio. Amb quatre números, Silvia ens demostra la traçabilitat del vidre i com podem veure a l'informe de Greenpeace, certament no anomena Ecovidrio en cap moment.

Escolta l'entrevista completa que hem fet a Silvia Mayo, gerent de Catalunya d'Ecovidrio, a La Terra, l'espai de medi ambient i sostenibilitat de Ràdio Sant Boi.


Com ens afecta la Zona de Baixes Emissions de Barcelona?

Responem els principals dubtes que han sorgit amb l'entrada de la ZBE a l'àrea de Barcelona

A continuació trobaràs les respostes als principals dubtes de l’entrada en vigor de la ZBE.

Què és la ZBE?

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) és una àrea protegida de més de 95 km2, al voltant de les rondes de Barcelona, en què no poden circular els vehicles sense distintiu ambiental de la DGT. L'objectiu és lluitar contra la contaminació per protegir la salut de les persones, de la ciutat i del planeta.

Quan afecta?

Des del 15 de setembre del 2020 s’apliquen les restriccions els dies feiners, de dilluns a divendres, de 7 h a 20 h.

On afecta?

La ZBE Rondes, engloba tot el terme municipal de Barcelona (excepte la Zona Franca i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), el municipi de l'Hospitalet de Llobregat i part dels municipis de Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.

Així i tot, s’ha de tenir en compte que altres ciutats del país també estan implantant ZBE pròpies, informa’t al teu ajuntament per conèixer quines restriccions es portaran a terme al teu municipi.

A qui afecta?

Les restriccions afecten 50.000 vehicles, un 20% del parc actual que circula per la ZBE. En quatre anys, es preveu que deixin de circular 125.000 vehicles contaminants. Són els cotxes, les motos i els ciclomotors als quals no els correspon el distintiu ambiental de la DGT:

 • Turismes:
  • Gasolina: matriculats abans del gener del 2000.
  • Dièsel: matriculats abans del gener del 2006.
 • Motos i ciclomotors: matriculats abans del gener del 2003.

Com pots saber si tens el distintiu?

Per assegurar-se de si el vehicle té o no l'etiqueta ambiental, es pot comprovar a través del web la DGT o de l'Ajuntament de Barcelona.

Si al vehicle li correspon el distintiu i no el té, es pot comprar per 5 euros a través de Correos, sigui per internet o a les oficines, adjuntant la documentació necessària. També es pot trucar al 060.

És recomanable portar el distintiu, però no és obligatori.

Què passa amb els vehicles professionals?

Furgonetes, camions, autocars i autobusos tenen una moratòria d'un any per adaptar-se a la normativa i poden circular encara que no els correspongui el distintiu ambiental de la DGT.

A partir de l'1 de gener del 2021 s'ampliarà la prohibició permanent de circulació dins la ZBE als vehicles professionals sense l'etiqueta de la DGT, majoritàriament els matriculats abans del 2005-2006.

Els taxis queden inclosos en les restriccions, però en general són vehicles nous i més d'un 30% són híbrids, elèctrics o de gas. L'objectiu per aquest any, és reduir a menys de la meitat els taxis dièsel de les ciutats metropolitanes, i per l'any 2025 al 33%.

Hi ha excepcions?

Alguns vehicles poden circular sense restriccions, fins a la renovació per un vehicle amb distintiu ambiental de la DGT:

 • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda;
 • Serveis d'emergències (policia, bombers, ambulàncies);
 • Serveis essencials (mèdic, funerari);
 • Vehicles de persones amb malalties que els condicionen l'ús del transport públic;
 • Vehicles singulars de feina (unitat mòbil de ràdio o televisió o bibliobús).

També, durant el 2020, poden circular per la zona de baixes emissions els treballadors que ingressin menys de 8.000 euros i que acreditin que necessiten per a la feina un vehicle sense distintiu.

Els vehicles estrangers poden circular?

Els vehicles amb matrícula estrangera estan sotmesos a les mateixes restriccions que els matriculats a l'estat i han de demanar l'autorització a l'Àrea Metropolitana de Barcelona si volen entrar dins la ZBE. Han de pagar 5 euros per un permís de llarga durada o 2 € si és per un dia.

Es donen permisos d'un dia?

S'autoritzen un màxim de dies anuals per als cotxes més contaminants, sense etiqueta, que han de pagar 2 euros diaris.

Com es pot demanar l'autorització?

Tant per als vehicles exempts del distintiu com els estrangers o per a les visites puntuals cal tenir autorització, que es tramita a l'AMB.

També es pot trucar al 930 333 555, laborables de dilluns a divendres de 8 a 20 hores, o al 010, tots els dies 7 a 23 hores. La atenció presencial es realitza a la seu de l'AMB (C. 62, núm. 16-18, Zona Franca, 08040 Barcelona) amb cita prèvia, els laborables de dilluns a divendres de 9 a 14 hores.

Com es controla?

El control es fa automàticament amb més d'un centenar de càmeres que llegeixen les matrícules i que comproven si els vehicles estan autoritzats per circular.

Quan comencen a multar?

Durant el primer trimestre de l'any es va deixar un període d'adaptació, i a partir de l'1 d'abril de 2020 s'anava a començar a multar però les circumstàncies amb la Covid-19 han fet ajornar l'inici. Actualment, a partir del 15 de setembre ja es comença a sancionar.

De quant seran les multes?

Les multes per infracció lleu seran de 100 euros i pujaran a 200 en el cas d'infraccions greus i 500 les molt greus.

En cas de reincidència, poden augmentar un 30%. Si un vehicle no deixa de circular il·legalment per la ZBE, pot rebre una segona sanció al cap de 90 minuts de la primera.


Per a més informació entra al web especific de la ZBE de l'AMB.


Article publicat el desembre de 2019 i actualitzat el setembre de 2020.

T-Casual o T-Usual? Quina em va millor?

Analitzem les noves tarifes del transport públic de l'àrea de Barcelona

La noves targetes T-Casual i T-Usual han creat molt de rebombori, però tenim més opcions per moure'ns per la provincia de Barcelona

Tothom té present que si volem seguir vivint al Mediterrani, hem de reduir dràsticament les nostres emissions de CO₂ i per a això, hem de canviar la nostra manera de moure’ns. Hem de deixar el vehicle privat i passar a utilitzar massivament el transport públic i el vehicle compartit elèctric, passar de la propietat individual a compartir, perquè com diuen “compartir és viure”. Però quines són les tarifes que millor se m’adapten per aquest 2020?

Les tarifes del transport públic per aquest 2020 a l’àrea de Barcelona arriben amb canvis i amb nova oferta. Els usuaris de fórmules com la T-50/30 i la T-Mes han de tenir clar que la seva opció és la T-Usual. I per als que empraven la T-10, es pot recórrer a la T-Casual o bé a la T-Família.

A la zona 1 de l’àrea de Barcelona, la T-Jove (per a menors de 25 anys) serà 25 euros més econòmica (80 € en lloc de 105 €). També, els que viatgen amb la T-Mes i la T-50/30 gaudeixen d’estalvi aquest 2020, ja que els primers paguen 14 euros menys al mes i els segons, 3,5 euros menys, ja que tots dos hauran de recórrer a la T-Usual, que té un cost de 40 euros. La T-Mes costava 54 euros i la T-50/30 valia 43,5.

Els usuaris que utilitzaven la T-10 tenen dues opcions principals aquest 2020. Poden utilitzar la T-Casual, però els sortirà cada viatge per 11 cèntims més del que pagaven fins ara, o recórrer a la T-Família amb 8 viatges (dissenyada per a l’ús simultani d’una família de fins a quatre membres, ja que les famílies a partir de cinc membres, entren en la categoria de família nombrosa), a 10 euros la targeta i amb data de caducitat al cap de 30 dies de la seva primera validació i amb 2 viatges menys que la T-10.

Així doncs, si tens dubtes entre utilitzar la T-Casual o la T-Usual, has de tenir en compte que tres targetes T-Casual costaran 34,05 euros (tres T-10 valien 30,60), i tres T-Casual més dos bitllets senzills (32 viatges) costaran 38,85 euros, la combinació límit abans d’haver d’optar per la T-Usual. Dit d’una altra manera, 3 targetes T-Casual i mitja, equival a 35 viatges al mes, és el límit abans d’haver d’optar per la T-Usual.

A més, la targeta T-16, per a joves menors de setze anys, fins ara tenia uns costos d’expedició de 35 euros i a partir de l’1 de gener de 2020 és totalment gratuïta perquè els joves facin servir el transport públic, el valorin i segueixin sent usuaris habituals quan superin l’edat límit. Només es pagaran aquests 35 euros en segones expedicions, principalment en cas de pèrdua.

Altrament, s’ha creat la nova T-aire, un nou bitllet especial per als dies d’episodi de contaminació ambiental. Es tracta d’un títol multiusuari de dos viatges integrats que té un preu especial i s’ha d’utilitzar el mateix dia que es fa la primera validació. La T-aire només estarà disponible quan es declari un episodi ambiental de contaminació i deixarà de vendre’s un cop es notifiqui la fi de l’episodi.

Pel seu cantó, recordar que també disposem de la targeta T-verda, un títol de transport gratuït amb una durada de 3 anys, que es podran beneficiar d'aquesta targeta la ciutadania de l'àmbit metropolità que hagin donat de baixa i desballestat un vehicle sense etiqueta ambiental. Per a més informació i tramitació podeu accedir a la pàgina web de l'AMB.

Finalment, l’ATM ha realitzat un ajust territorial. En concret, la congelació de tarifes per a l’àrea de Berguedà i el Ripollès, ja que el veïnat d’aquestes dues zones no disposen d’altres mitjans públics de transport. Els títols d’aquestes zones inclouen 10 viatges, als quals s’haurà d’afegir la T-Casual d’una zona.

Des d'EcoGIRA, juntament amb la PTP, creiem que aquests canvis haurien d’anar acompanyats de les modificacions en la zonificació tarifària que resolgui les discriminacions que es donen en poblacions no incloses a les zones 1/2. A la vegada, recordarem que resta pendent la unificació de la reducció tarifaria social per tot l’àmbit de zonificació tarifària de l’ATM. És del tot injustificable la discriminació per raó d’edat o residencia en un municipi o del mitjà que pateixen col·lectius socials importants, sent especialment greu el de les persones amb discapacitats i acompanyants. Aquesta aplicació arbitrària i diversa de la tarifació social podria estar vulnerant fins i tot principis constitucionals de no discriminació dels ciutadans. Cal equilibrar aquesta bonificació a tot el territori i estendre a tots els serveis, com Rodalies, amb criteris de baremació han de ser iguals a tots els municipis.

A la vegada, ens desagrada que l’ATM mantingui la unipersonalitat de la T-Casual, un detall molt criticat pels seus detractors, i el bitllet senzill continua sense ser un bitllet integrat que permeti fer els transbordaments, en molts casos obligats amb la xarxa ortogonal de busos (amb recorreguts verticals, horitzontals i en diagonal). Això últim era una de les reivindicacions de la plataforma ciutadana PTP. que també reclamem.

Per acabar, volem destacar el canvi positiu del sistema tarifari a l’àrea de Barcelona i recordar que aquest sistema simplifica el sistema tarifari. A més, ho considerem com una fase transitòria mentre no arriba la T-Mobilitat, prevista per al 2021, segons la Generalitat.

I recorda que disposes de l'aplicació mòbil AMB Mobilitat per conèixer els horaris i millor recorregut per moure'ns en transport públic, i allà on no arribis en transport públic, ni en bicicleta ni caminant, disposes dels vehicles elèctrics compartits de Som Mobilitat

EcoGIRA se suma a la campanya: Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat!

Sota el lema “Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat¨, entitats i organitzacions de tot Catalunya engeguem una campanya per reclamar un desconfinament amb una reducció dràstica de l'ús del vehicle privat

La campanya reclama un Pla de Xoc de conversió de la calçada per donar prioritat als vianants, la bicicleta i el transport públic. Adverteix que es seguirà fent pressió i planificant possibles accions als carrers fins que no sigui així.

Es demana a les administracions que el desconfinament protegeixi la salut de les persones, garantint les distàncies de seguretat i els nivells màxims de contaminació que estableix l’OMS.

La campanya s'ha llançat amb un vídeo i ha rebut ja el suport d’il·lustradors, personalitats de la cultura i la ciència, periodistes i influencers.

Per a més informació, visita la pàgina web oficial de la campanya.


A continuació pots llegir el manifest. Pots adherir-te i participar en la difusió de la campanya a les teves xarxes perquè la ciutadania recuperem les ciutats!


Més d’una vintena d'entitats vinculades a la defensa de la qualitat de l'aire i la mobilitat sostenible així com associacions veïnals i amb el suport de més de 110 entitats d'arreu de Catalunya iniciem la campanya ¨Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat¨ per reclamar a les administracions per un Pla de Xoc per transformar les nostres ciutats per donar prioritat a una mobilitat on els vianants, la bicicleta i el transport públic siguin els protagonistes.

El confinament forçat per la pandèmia de la Covid-19 ha deixat escenes urbanes inaudites: ciutats silencioses, olors que abans no sentíem, cants d’ocells, converses entre veïnes de balcó a balcó. Per primer cop en dècades, moltes ciutats compleixen les recomanacions en qualitat de l’aire que demana l’Organització Mundial de la Salut i avui, les veïnes de moltes ciutats podem respirar un aire que no ens perjudica la salut.

Per avançar cap a aquestes ciutats post-confinament i sense contaminació, és necessari recuperar espai públic avui ocupat pel vehicle privat, i dedicar-lo als vianants, les bicis i el transport públic. És per això que és necessari que un percentatge important dels carrers esdevinguin un espai per caminar de forma segura i anar en bicicleta. Així com potenciar la capacitat en el transport públic per garantir les distàncies de seguretat i que esdevingui la columna vertebral de la mobilitat a les ciutats.

La bicicleta ha d’esdevenir el vehicle prioritari del desconfinament. És el vehicle més net i eficient, permet desplaçaments llargs i garantir distàncies de seguretat. Les vies secundàries o petites superilles no són suficients per absorbir l’increment de l’ús de la bicicleta. Per aquest motiu és necessari bastir una xarxa de vies sense vehicles de motor que faciliti la mobilitat activa entre barris i ciutats.

Els beneficis per la salut de restringir el trànsit seran múltiples: generar prou espai per garantir distàncies de seguretat entre les persones o promoure la mobilitat activa gràcies als carrers pacificats. I cal recordar que respirar un aire net és també una mesura preventiva contra els efectes coronavirus. Els beneficis ambientals són també evidents: menys emissions en un món que segueix estant en plena crisi climàtica.

Altres ciutats ja ho estan duent a terme i estan reservant molts quilòmetres de calçada per ús exclusiu de vianants i ciclistes; i millorant el sistema de transport públic. A Catalunya, són diversos els ajuntaments que han proposat mesures en la mateixa direcció com per exemple els de Barcelona, Girona o Vic. Des de les entitats impulsores entenem que les mesures proposades per l’Ajuntament de Barcelona així com per altres ajuntaments fins al moment són insuficients. En el cas de Barcelona, afecten pocs carrers i especialment, la zona més cèntrica de la ciutat i l’Eixample. És en aquest sentit que creiem que per avançar cap a una ciutat lliure de contaminació és necessari restringir el trànsit rodat un 50%. Necessitem ampliar urgentment les mesures proposades pels ajuntaments i que esdevinguin permanents.

Per això demanen a les administracions un Pla de xoc urgent per convertir les calçades en viari prioritari per vianants i bicis, a tots els carrers i accessos de les ciutats. I com a mesures d’urgència en el transport públic, la conversió del carril esquerre en carril BUS a totes les vies d’accés a les grans ciutats i garantir el finançament del sistema en la situació actual.


Comparteix la notícia!

EcoGIRA: Nou any, nous objectius!

Victor Luna - Solucions Sostenible evoluciona i creix a EcoGIRA

Un nou projecte que ens permet avançar cap a territoris més sostenibles

Aprofitem aquest canvi d'any per continuar avançant, per això, Victor Luna - Solucions Sostenibles a partir d'ara creix i s'anomena EcoGIRA!

Aquest nou projecte prové de la terminologia "Eco" per anomenar tot allò que té a veure amb la defensa del planeta i la vida, i "GIRA" perquè evolucionem per continuar fomentant canvis en el nostre dia a dia i en societat per ser més sostenibles i saludables, cal girar cap a la sostenibilitat!

A més, GIRA són les inicials de Gestió Integral de Recursos Ambientals, perquè oferim solucions sostenibles amb una visió transversal i multidisciplinària amb impacte positiu al territori.

Per aquest motiu us convidem a visitar la nova pàgina web, on podreu trobar tota la informació del projecte:

A més, compartim la nostra nadala per desitjar-vos els millors desitjos per aquestes festes i una molt bona entrada a l’any 2020.


Bones festes i per aquest 2020... EcoGIRA't!Finalment, volem agrair la vostra atenció, i recordar-vos que restem a la vostra disposició per a properes col·laboracions, desitjant que aquest 2.020 continuem EcoGIRAnt el territori!


titulo modulo noticias - general (ca)


Noticies relacionades

CoalaWeb News (comunicacio)(ca)

On va el vidre després del contenidor?

On va el vidre després del contenidor? Silvia Mayo ens explica les funcions d'Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona el reciclatge de vidre de tot l'Estat. Silvia Mayo, Gerent de Ca...

Com ens afecta la Zona de Baixes Emissions de Barcelona? Responem els principals dubtes que han sorgit amb l'entrada de la ZBE a l'àrea de Barcelona A continuació trobaràs les respostes als principa...

EcoGIRA se suma a la campanya: Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat! Sota el lema “Confinem els Cotxes. Recuperem la Ciutat¨, entitats i organitzacions de tot Catalunya engeguem una campanya per ...

T-Casual o T-Usual? Quina em va millor?

T-Casual o T-Usual? Quina em va millor? Analitzem les noves tarifes del transport públic de l'àrea de Barcelona La noves targetes T-Casual i T-Usual han creat molt de rebombori, però tenim més opcio...

Nou any, nous objectius!

EcoGIRA: Nou any, nous objectius! Victor Luna - Solucions Sostenible evoluciona i creix a EcoGIRA Un nou projecte que ens permet avançar cap a territoris més sostenibles Aprofitem aquest canvi d'an...

3r Ral·li d'Eficiència Energètica

3r Ral·li d'Eficiència Energètica Víctor Luna forma part de l'equip organitzador del 3r Ral·li d'Eficiència Energètica de Som Mobilitat El 23 de novembre es realitza el primer ral·li de Som Mobilita...

Manifest davant la situació excepcional a Catalunya

Manifest davant la situació excepcional a Catalunya Víctor Luna - Solucions Sostenibles estem en desacord amb la sentència del Procés Donem suport a la Vaga convocada per aquest divendres 18 d'octub...

La planificació territorial és clau per aconseguir municipis ordenats. El 1r Tinent d'Alcaldia de Sant Boi visita La Terra per parlar sobre mobilitat, territori i l'ordenació del territori. José Áng...

El passat 14 de febrer, es va constituir oficialment la Comissió d’equitat laboral del COAMB. En Víctor Luna, com a membre de la Junta del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya va participar en la con...

Inaugurem pàgina web!

Víctor Luna - Solucions Sostenibles inaugura www.concienciasostenible.com Conciencia Sostenible és el nom del nou domini creat per l'ambientòleg, demostrant la seva consolidació com a freelance i l...

Back to Top